Ιωάννα Μακρή: «Οι "Σκηνές από έναν γάμο" είναι πραγματική ζωή»

Back

12.11.2019

Ιωάννα Μακρή: «Οι "Σκηνές από έναν γάμο" είναι πραγματική ζωή»

Συνέντευξη

Η ηθοποιός και συνιδρίτρια του Θεάτρου Σημείου πρωταγωνιστεί στο έργο του Μπέργκμαν που επαναλαμβάνεται σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή.

Οι «Σκηνές από έναν γάμο» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν που παρουσιάστηκαν με επιτυχία σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή στο θέατρο Σημείο, επιστρέφουν για 2η σεζόν και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Ο εαυτός και η αγάπη στοιχειώνουν το έργο παρουσιάζει τις διακυμάνσεις του βίου της Μαριάν και του Γιόχαν, με τη διαφάνεια, την καθαρότητα και την αγχίνοια ενός λόγου που εκφέρεται -θαρρείς- στη ρωγμή του κρυστάλλου: κόβει ακριβώς στο σημείο όπου διαρρηγνύεται.

Επί σκηνής θα δούμε ξανά τους Ιωάννα Μακρή και Πέρη Μιχαηλίδη. Η πρώτη συστήνεται στο click@life.

Γεννήθηκα στα Εξάρχεια και εκεί μένω από παιδί. Εϊναι η ένταση, οι νέοι άνθρωποι, ο αναβρασμός που αποτελούν ταυτόχρονα τη σαγήνη και τη δυσκολία της γειτονιάς. Πάντως, ανέκαθεν ήμουν τύπος της πόλης, της φασαρίας, του ξενυχτιού.

Μικρή ήθελα να γίνω γιατρός εντόμων! Δεν ξερω τι με είχε πιάσει τότε. Με είχαν εντυπωσιάσει τα έντομα, τα χάζευα για ώρες. Αργότερα, είπα ότι θα γίνω αστροναύτης. Ποιος ξέρει, φαίνεται ήμουν πράγματι αφηρημένη έννοια, όπως με είχε αποκαλέσει τότε ο μπαμπάς μου.

Τελικά, σπούδασα Θέατρο και Νομική και έφτιαξα μαζί με τον Νίκο Διαμαντή το Θέατρο Σημείο. Το χτίσαμε, το σοβαντίσαμε κυριολεκτικά. Ήμασταν παιδιά τότε και ελπίζω να παραμένουμε παιδιά.

Θυμάμαι ακόμα το συναίσθημα που ένιωσα όταν είδα την Λαμπέτη στη σκηνή. Αισθάνθηκα μέσα μου τόσο όμορφα, τόσο άνετα. 

Οι καλλιτεχνικές μου επιρροές είναι το πραγματικό θέατρο,οπου κι αν βρίσκεται. Οχι το δήθεν.

Οι «Σκηνές από έναν γάμο» είναι η ιστορία του Γιόχαν και της Μαριάν, μέσα από μια διαδρομή όπου οδηγούνται στη συνειδητοποίηση της κρίσης του γάμου τους, στην απιστία, στη σύγκρουση, στον χωρισμό και την αναδόμηση των ζωών τους, ώσπου τελικά καταλήξουν -μετα από χρόνια- να συναντηθούν ξανα ως παράνομοι εραστές. Το έργο του Μπέργκμαν διαγράφει ελλειπτικά αλλά βαθιά την διαδικασία ωρίμανσης, απώλειας και επανεύρεσης της αγάπης.

Δεν θα μπορούσα να το θέσω διαφορετικά: Οι «Σκηνές από ένα γάμο» είναι πραγματική ζωή. Και για τους ηθοποιούς, και για τους θεατές. Ας μην ακουστεί παράδοξο: το έργο αυτό -όντας τόσο συγκεκριμένο όσο οι δυο πρωταγωνιστές του- ακουμπά κάτι πανανθρώπινο. 

Είναι ένα σχόλιο πάνω στον ανθρώπινο αγώνα και την αγωνία να κερδίσει τον έρωτα. Αυτά τα δυο θα μας αφορούν πάντοτε. Ιδιαίτερα σήμερα που οι σχέσεις δοκιμάζονται τόσο πολύ από την αναγκαιότητα της καθημερινότητας και από την ανθρώπινη φιλοδοξία.

Θέλω να κάνω ένα θέατρο που να ακουμπά στο σήμερα, να αφορά εμένα την ίδια σήμερα -στο σημείο όπου βρίσκομαι τώρα- να αρδέυεται από την παρακαταθήκη του θεάτρου και να μιλά δίχως τερτίπια και εντυπωσιασμούς στο κοινό. 

Σκηνοθεσία: Νίκος Διαμαντής. Μετάφραση: Χρήστος Χρυσόπουλος. Σκηνικά - Κοστούμια: Άση Δημητρουλοπούλου. Φωτισμοί: Άννα Σμπωκου. Κατασκευές: Θανασσης Θαλασσινος. Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης. Ηθοποιοι: Ιωαννα Μακρη, Πέρης Μιχαηλίδης, Κατερινα Παρισσινου, Λευτερης Παπακωστας

Info
Θέατρο Σημείο: Χαρ. Τρικούπη 4, Καλλιθέα, 21 0922 9579. Από 10 Οκτωβρίου. Παραστάσεις: Παρασκευή – Σάββατο 21.00 & Κυριακή 20.00. Εισιτήρια 15 ευρώ Κανονικό, 10 ευρώ Φοιτητικό, Άνεργοι 5 ευρώ.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ