Θέατρο Σημείο

Το σημείο είναι η πιο λακωνική πρόσκαιρη φόρμα. 

Βασίλι Καντίνσκι, 'Σημείο - Γραμμή - Επίπεδο' 

 

 

Το Θέατρο Σημείο ιδρύθηκε το 1985 από τον Νίκο Διαμαντή και την Ιωάννα Μακρή, αρχικά σ'ένα βιομηχανικό χώρο (παλιά ξυλαποθήκη) στην οδό Χαριλάου Τρικούπη πίσω από την Πάντειο. Από την πρώτη στιγμή τοποθετηθήκαμε στην πρώτη γραμμή του υψηλού ρεπερτορίου και της πρωτοπορίας, ξεκινώντας την πορεία μας με το 'Λίκνισμα' του Σάμουελ Μπέκετ, το οποίο και παρουσιάσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Από τότε και μέχρι σήμερα, προχωράμε παραμένοντας πιστοί στην ίδια φιλοσοφία, και ταυτόχρονα διευρύνουμε διαρκώς τα όρια της τέχνης μας.

 

Ήδη από το 1985, αλλά ιδιαίτερα από το 2012 και μετά, οπότε μετακινηθήκαμε εκεί όπου βρισκόμαστε και σήμερα, σ'ένα κτίριο υψηλής αρχιτεκτονικής πνοής αλλά και φορέα λαμπρής θεατρικής παράδοσης, φιλοδοξούμε να έχουμε ένα όλο και πιο περιεκτικό στίγμα στο σύγχρονο πολιτισμό, τόσο με τις δικές μας παραγωγές, όσο και με τις συμπαραγωγές μας με άλλες ομάδες ή με τις παραστάσεις που φιλοξενούμε. Πιστεύουμε με θέρμη στην ιδέα της πολυσυλλεκτικότητας και στην καλλιτεχνική πολυφωνία και περιλαμβάνουμε στο ρεπερτόριό μας εκθέσεις, συναυλίες, παραστάσεις χορού και συζητήσεις, πάντοτε στη γραμμή της σύγχρονης πολιτισμικής γλώσσας και της αναζήτησης του Υψηλού μέσα από το Νέο. 

 

Στο κέντρο των αναζητήσεών μας, τόσο ως αντικείμενο, όσο και ως απεύθυνση, βρίσκεται ο άνθρωπος. Υπηρετώντας αυτή την ουμανιστική αντίληψη, παρουσιάζουμε με απαρέγκλιτη επιμονή σημαντικούς συγγραφείς του παγκόσμιου ρεπερτορίου, από την αρχαία ελληνική τραγωδία και το ευρωπαϊκό κλασικό θέατρο, μέχρι τη σύγχρονη διεθνή δραματουργία και το νεοελληνικό θεατρικό έργο, όπως ενδεικτικά τους: Σοφοκλή, Ευριπίδη, Σαίξπηρ, Γκαίτε, Στρίντμπεργκ, Τσβετάγιεβα, Μπέκετ, Πίντερ, Κολτές, Χάντκε, Ντυράς, Μπέργκμαν, Ζιώγα, Μάτεσι, Χρυσούλη κ.ά. 

 

Έχοντας ως αποστολή την ανάπτυξη, την καλλιέργεια και τη διεύρυνση του θεατρικού παρόντος της χώρας μας, το Θέατρο Σημείο θεωρεί θεμελιώδες να παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ξένους συγγραφείς όπως ο Χάινερ Μύλλερ (Ρέκβιεμ) ή ο Μπερνάρ Μαρί Κολτές (Ρομπέρτο Ζούκκο). Ταυτόχρονα, πιστοί στην πεποίθηση πως δεν νοείται ελληνικό θέατρο, χωρίς ελληνικό έργο, φροντίζουμε να συστήνουμε στο κοινό έλληνες συγγραφείς όπως οι Αντώνης και Κωσταντίνος Κούφαλης (Το σπίτι με τα δώρα, Ο στρατός της Σωτηρίας), και ο Κώστας Κατσουλάρης (Όταν ο λύκος είναι εδώ) κ.ά. ή να  παραγγέλνουμε νέα έργα όπως, για παράδειγμα, τον  Δον Κιχώτη σε νέες περιπέτειες του Βασίλη Ζιώγα, την Επιστροφή των Τσε του Γιάννη Χρυσούλη κ.ά.

 

Από το 1987, το Θέατρο Σημείο συμμετέχει σε Φεστιβάλ τόσο στην Ελλάδα (Δελφοί, Φεστιβάλ Αθηνών, Αθήνα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Πάτρας κ.ά), όσο και στο εξωτερικό (Κάιρο, Βερολίνο, Αβάνα, Αμβέρσα, Σαράγεβο, Κύπρος κ.ά.). Το Θέατρο Σημείο συμμετείχε στο Φεστιβάλ Αθηνών με τη σκηνική σύνθεση 'Μουσείο Ανθρώπινης Συμπεριφοράς' στο Μουσείο Μπενάκη για δύο συνεχόμενες χρονιές.

 

Το Θέατρο Σημείο -ακολουθώντας τη φιλοσοφία που έδωσε και το όνομά του- τοποθετεί ένα διακριτό ίχνος στην ελληνική θεατρική επικράτεια, σηματοδοτώντας ένα θέατρο ουσίας, ποιοτικού λόγου και αξιακού βάθους.


 

 

 

  • whoweare