Η Ιωάννα Μακρή για την παράσταση Χιροσίμα, αγάπη μου στο Theatermag

Back

16.5.2022

Η Ιωάννα Μακρή για την παράσταση Χιροσίμα, αγάπη μου στο Theatermag

Ιωάννα Μακρή: Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου:

«Ο ανθρωπισμός είναι το μοναδικό μήνυμα που έχει και πρέπει να δώσει η τέχνη στις μέρες μας»

Στο κέντρο των αναζητήσεων του Θεάτρου Σημείο, τόσο ως αντικείμενο όσο και ως απεύθυνση, βρίσκεται ο άνθρωπος. Η Ιωάννα Μακρή, συνιδρύτρια του Σημείου από το 1985 με το Νίκο Διαμαντή, μιλάει στο theatermag για την καινούργια παράσταση «Χιροσίμα αγάπη μου», στην οποία πρωταγωνιστεί μαζί με τους ηθοποιούς Λητώ Μεσσήνη, Όμηρο Πουλάκη και Βαγγέλη Ρόκκο. Τη σκηνοθεσία της παράστασης του έργου της Μαργκερίτ Ντυράς υπογράφει ο Νίκος Διαμαντής.

«Το Θέατρο Σημείο είναι ένα θέατρο ρεπερτορίου, το οποίο κλείνει φέτος 37 χρόνια συνεχούς παρουσίας με αποστολή του την ανάπτυξη, την καλλιέργεια και τη διεύρυνση του θεάτρου στην Ελλάδα» λέει η ηθοποιός Ιωάννα Μακρή. «Η φετινή χρονιά ήταν πολύ δύσκολη και ως θέατρο Σημείο ανεβάσαμε δύο έργα τα οποία είναι ανθρωπιστικά. Ξεκινήσαμε με τον “Ντον Ζουάν” του Μολιέρου και συνεχίζουμε με το “Χιροσίμα αγάπη μου” της Μαργκερίτ Ντυράς. Πιστεύουμε ότι ένα θέατρο ρεπερτορίου, όπως είναι το θέατρο Σημείο, σε μια εποχή που υπάρχουν αλλεπάλληλες προκλήσεις, ο ανθρωπισμός είναι το μοναδικό μήνυμα που έχει και πρέπει να δώσει η τέχνη στις μέρες μας».

Η ιστορία ενός μεγάλου καταστροφικού έρωτα

«Είναι η δεύτερη φορά που ανεβάζουμε έργο της Μαργκερίτ Ντυράς, η πρώτη ήταν το 2011 με την παράσταση “L’ amante anglaise” (Η αγγλίδα ερωμένη), επίσης σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη συγγραφέα, της οποίας η παρουσία στα γαλλικά γράμματα είναι ανεξίτηλη» συνεχίζει η Ιωάννα Μακρή. «Μια πολύ σπουδαία συγγραφέας, που έχει συνδεθεί με το κίνημα του υπαρξισμού και η δύσκολη ζωή της ήταν και η έμπνευση για τη γραφή της.

Το έργο “Χιροσίμα αγάπη μου” είναι η ιστορία ενός έρωτα. Όπως λέει και η ίδια η Ντυράς, ενός μεγάλου καταστροφικού έρωτα για τον οποίον γράφει και βλέπουμε ότι και στη ζωή της ίδιας της συγγραφέως ο έρωτας και ο πόθος ήταν η κινητήρια δύναμη.
Ο ρόλος που ερμηνεύω είναι μια ευαίσθητη γυναίκα, η οποία μιλάει για αυτή την ιστορία του μεγάλου έρωτα, ανάμεσα σε δύο ανθρώπους και είναι σα να παίζω το ρόλο της Ντυράς. Μιλάει για την κινητήρια δύναμη που έχει ο έρωτας, για την απόλυτη έκρηξη και για τη μεγάλη ανατροπή που μπορεί να φέρει στη ζωή των ανθρώπων. Παρακολουθεί, επομένως, το ζευγάρι αυτό, Εκείνον και Εκείνη όπως τους ονομάζει η συγγραφέας, φαντάζεται τις κινήσεις τους, φαντάζεται τα λόγια τους, την καθημερινότητά τους.

Βλέπει έναν άνδρα και μια γυναίκα που κάνουν μια πολύ δυνατή σχέση για μιάμιση μέρα, αυτό επί της ουσίας είναι το έργο, και που εξομολογούνται πράγματα μεταξύ τους. Εκείνη είναι μια ηθοποιός που γυρίζει στη Χιροσίμα μία ταινία για την ειρήνη. Εκείνος είναι ένας αρχιτέκτονας που, ενώ πολεμούσε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έζησε την τραγωδία στην ίδια πόλη μέσα από τα μάτια της οικογένειάς του. Αυτή είναι η σύντομη ερωτική τους συνάντηση».

Μια καθημερινή ζωή με αγάπη, σεβασμό, ανθρωπιά και ειρήνη

«Πιστεύω, ότι όλοι έχουμε μέσα μας τη Χιροσίμα. Όταν ακούμε τον τίτλο “Χιροσίμα αγάπη μου”, έχουμε στο μυαλό μας μια κόλαση, αυτό έχει μείνει στη μνήμη μας, κάτι που η κοινή λογική δεν μπορεί να κατανοήσει» εξηγεί η Ιωάννα Μακρή. «Και σκέφτομαι για το τώρα, μέσα από τις δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα και τις εικόνες καταστροφής που βλέπουμε στην τηλεόραση, ότι έχουμε την ανάγκη μιας καθημερινής ζωής που να υπάρχει αγάπη, σεβασμός, ανθρωπιά και ειρήνη. Μέσα από την ιστορία του έργου βλέπουμε ότι υπάρχει μια επιθυμία, ενός Γιαπωνέζου και μιας Γαλλίδας, για συμφιλίωση θυτών και θυμάτων μέσα από την ανάμνηση κοινών τραυμάτων. Τους ρόλους του ζευγαριού, του Εκείνου και της Εκείνης, ερμηνεύουν ο Όμηρος Πουλάκης και η Λητώ Μεσσήνη, και ο Βαγγέλης Ρόκκος μας δίνει μια μαρτυρία από τη δύνη του πολέμου.

Με το Νίκο Διαμαντή δουλεύουμε εδώ και πολλά χρόνια μαζί, ξεκινήσαμε από μικρά παιδιά προτού καν ερωτευτούμε, ξεκινήσαμε πρώτα στη δουλειά και μετά προέκυψε ο έρωτας και ο γάμος. Έχουμε συνηθίσει ο ένας τους κώδικες του άλλου, καταλαβαίνουμε τι θέλει να πει ο ένας στον άλλο και πέρα από εκεί, ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο σκέψης και έκφρασης, όπου κρατάει την αυτονομία και την ανεξαρτησία του.
Η παράσταση παρουσιάζεται στον πάνω χώρο του θεάτρου Σημείο, όπου οι ηθοποιοί κινούμαστε ανάμεσα στους θεατές. Με αυτόν τον τρόπο όλο το θέατρο είναι μια μεγάλη σκηνή και θα ήθελα να σημειώσω ότι ο Νίκος Διαμαντής έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, σκηνοθετικά και δραματουργικά. Επίσης, είναι εξαιρετικοί και οι τρεις ηθοποιοί στους ρόλους τους, οι οποίοι βγάζουν ιδιαίτερες στιγμές υψηλού συναισθήματος και ποιότητας παιξίματος».

Ακολουθείστε το Link της συνέντευξης: https://www.theatermag.gr/2022/05/16/ioanna-makri-o-anthrwpismos-einai-to-monadiko-mynima-pou-exei-kai-prepei-na-dwsei-i-texni/?fbclid=IwAR2102WYMB76B9bveuGwi9yWqQGhZe25zhaMixAeL9mNaDzFBUvEG2s23c0

Πληροφορίες για την παράσταση «Χιροσίμα αγάπη μου»

Σκηνοθεσία – Δραματουργία: Νίκος Διαμαντής
Μετάφραση: Χρήστος Χρυσόπουλος
Σκηνικά – κοστούμια: Αση Δημητρολοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Όμηρος Πουλάκης
Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης

Ηθοποιοί: Ιωάννα Μακρή, Λητώ Μεσσήνη, Όμηρος Πουλάκης, Βαγγέλης Ρόκκος

Πού: Θέατρο Σημείο- Σκηνή Lab, Χαριλάου Τρικούπη 4, Καλλιθέα, τηλ. 210 9229579

Πότε: από 19 Μάϊου 2022 και κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 20.30 και Κυριακή στις 19.30. Έως 29 Μαίου 2022

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (φοιτητικό, άνω των 65), 5 ευρώ (ατέλειες, ανέργων, ΑΜΕΑ)

Προπώληση: viva.gr