ΙΣΛΑΧΑΝΕ Μία επαγγελματική σχολή των ορφανών ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Back

09.7.2022

ΙΣΛΑΧΑΝΕ Μία επαγγελματική σχολή των ορφανών ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΙΣΛΑΧΑΝΕ

  Μία επαγγελματική σχολή των ορφανών

Τί μπορεί να ενώσει τους ανθρώπους σε μια κατανόηση του παρελθόντος προσανατολισμένη στη συμπερίληψη και όχι στον αποκλεισμό.

 

Παράσταση από το Θέατρο ΣΗΜΕΙΟ

 

Το ΘΕΑΤΡΟ ΣΗΜΕΙΟ, έχοντας σαν κεντρική φιλοσοφία την συμπερίληψη, την ανεκτικότητα, την πολυμορφία και το θέατρο ουσίας, με νοηματικό ιστό την μοναδική διαδρομή του Ισλαχανέ στην ιστορία του Ελληνικού κράτους, προτείνει μία διπλή προσέγγιση έχοντας σαν κέντρο πάντα το 1922. Μία διαλεκτική ανάμεσα στο λόγο, τον χώρο και τον χρόνο.

Το σκεπτικό της παράστασης

ΘΕΑΤΡΟ και ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Στον πυρήνα της πρότασης βρίσκονται 10 θεατρικά ταχυδράματα με θέμα το Ισλαχανέ, σε παραγγελία του θεάτρου Σημείο, μέσα από το πρόγραμμα ’Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός’’ από πολύ σημαντικούς συγγραφείς και ερμηνευτές, ηθοποιούς, περφόρμερ, ανάπηρους χορευτές, χορευτές, λυρικούς τραγουδιστές, τα οποία διατρέχουν την ιστορία εφαπτόμενων θρησκειών, ανθρώπων, συνειδήσεων, οικογενειών, ορφανών, μουσουλμάνων, χριστιανών, σιδηρουργών, τεχνουργών, ανθρώπων του μόχθου κ.α.

Η παράσταση συνομιλεί με αντικείμενα, προφορικές μαρτυρίες, ήχους, με το σήμερα, με τα τραύματα, τον φόβο, την προκατάληψη, την ελπίδα και συμπλέκεται με την εικαστική εγκατάσταση- χειρονομία .

Με αφετηρία την ετυμολογία της λέξης Ισλαχανέ (islā που σήμαινε τακτοποίηση, αποκατάσταση και –hane που σήμαινε σπίτι/εστία - ένα «Σπίτι Αποκατάστασης» για 

ορφανά και άπορα παιδιά), τα 100 χρόνια από την μικρασιατική καταστροφή και τις πραγματικές αντιδράσεις που δημιούργησε η ανταλλαγή πληθυσμών, τους μύθους και τις αλήθειες , η παράσταση και η εικαστική έκθεση, θα φωτίσουν ως ένα ενιαίο ΤΟΠΟ, στο Ισλαχανέ , σύγχρονες ιστορικές διαδρομές .

Θα εστιάσουν προς τα συνεκτικά οδοιπορικά τριών γενεών – 100 χρόνων, τα οποία τέμνονται και είναι εν πολλοίς αποτελέσματα μιας κοινωνίας η οποία μέσα σε τρεις γενεές δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα τραύματά της και τις προκαταλήψεις της .

 

Με άξονα τα 100 χρόνια παραδειγματικής διαδρομής του Ισλαχανέ, η πρόταση του Θεάτρου Σημείο είναι μια πλατφόρμα θεάτρου και εικαστικής πρότασης, για το 22 και ένας αναστοχασμός για τις ουλές της Ελλάδας.

Φιλόσοφοι, αρχιτέκτονες, χτίστες, σιδηρουργοί, ιστορικοί ,κοινωνιολόγοι, άνθρωποι της περιοχής, μαθητές και αρμένιοι μουσικοί, συμμετέχουν μαζί με τους ηθοποιούς, ερμηνευτές και τους εικαστικούς δημιουργούς .

Η πορεία του ΙΣΛΑΧΑΝΕ μέσα στο χρόνο υποδηλώνει τη διαχρονικότητα και την πολυποικιλότητα του προσφυγικού ζητήματος, την συνεργασία και αλληλοεπικάλυψη πολιτισμών – θρησκειών – ανθρώπων εντέλει, αλλά κυρίως μας υποβάλλει να σεβαστούμε και να αναγνωρίσουμε την Ιστορία επιπλέον , σαν ένα αδιαίρετο ανθρώπινο σύνολο ιστοριών Υποκειμένων.

Ο εξανθρωπισμός της ιστορίας, χάνεται όταν απουσιάζει η εμπειρία των απλών ανθρώπων, όλα όσα προσκόμισε η κοινωνική ανθρωπολογία, η προφορική και η κοινωνική ιστορία, η προβληματική του κοινωνικού φύλου, η ιστορία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας, η ιστορία της εργασίας, και τέλος, η συζήτηση για τα τραύματα.

Η ιστορία είναι μια διαδικασία με υποκείμενο, μία ανθρωπολογική προσέγγιση που δεν θα έσβηνε, όπως στο ακροθαλάσσι ένα πρόσωπο από άμμο.

Η συνεχής παρουσία του συγκροτήματος του Ισλαχανέ και η ποικιλία των χρήσεων που στεγάστηκαν στα κτίρια του, παρ’ όλες τις διαδοχικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και τη μετατροπή του, από οθωμανική τεχνική σχολή ορφανών, σε κατάλυμα προσφύγων, σε δημόσιο ελληνικό εκπαιδευτήριο, καθώς και σε ιδιωτικό ελληνικό εργοστάσιο, δημιουργούν μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή στην ιστορία του Ελληνικού κράτους, από το 1874 μέχρι σήμερα.

ΙΣΛΑΧΑΝΕ

Ένα σπίτι αποκατάστασης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία- Δραματουργία: Νίκος Διαμαντής

Επιμέλεια : Ιωάννα Μακρή

Επιστημονικοί Σύμβουλοι: Ελένη Κυραμαργιού - Αρετή Κονδυλίδου

Επιμέλεια εικαστικής Έκθεσης: Φοίβος Σακαλής

Ενδυματολόγος: Άση Δημητρολοπούλου

Μουσική πρωτότυπη: Δημήτρης Μαραμής

<<Λειτουργία των Λυγμών>>

Στούντιο : Athens Soundhouse

Ηχογράφηση - μίξεις : Γιώργος Φραγκέλης

Συμμετέχουν οι μουσικοί:

Δανάη Μπερή σοπράνο

Ανδρέας Καραούλης τενόρος

Γιώργος Παπαδάκης μπάσος

Μιχάλης Πορφύρης έγχορδα

Κίνηση: Κωνσταντίνος Μίχος

Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης

Βίντεο: Μιχάλης Μαυρομούστακος

Δημόσιες σχέσεις: Άρης Ασπρούλης

Βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη Παπουτσή

 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ - Πρωτότυπα κείμενα

Άκης Δήμου

Ισίδωρος Ζουργός

Μιχάλης Μακρόπουλος

Γλυκερία Μπασδέκη

Σοφία Νικολαίδη

Γιώργος Σκαμπαρδώνης

Τζιμάρας Τζανάτος

Στέλιος Χατζηαδαμίδης

Χρήστος Χρυσόπουλος

Γιάννης Χρυσούλης

 

ΗΘΟΠΟΙΟΙ - Ερμηνευτές

Ανδρέας Κολίσογλου

Ιωάννα Μακρή

Λητώ Μεσσήνη

Πέρης Μιχαηλίδης

Δανάη Μπερή

Μάνια Παπαδημητρίου

Δανάη Παπουτσή

Όμηρος Πουλάκης

Βαγγέλης Ρόκκος

Έλενα Τοπαλίδου

Εικαστικοί: Δημήτρης Αντωνίτσης, Γιώργος Λάππας, Εύα Στεφανή.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ : Άσπα Ανωγιάτη

*Συμμετέχουν επίσης: Φιλόσοφοι, αρχιτέκτονες, χτίστες, σιδηρουργοί, ιστορικοί, κοινωνιολόγοι, άνθρωποι της περιοχής, μαθητές και αρμένιοι μουσικοί.

*ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

*Η παράσταση επιχορηγείται από το ΥΠΠΟΑ