culturenow.gr Ισλαχανέ, μια θεατρική εγκατάσταση σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή

Back

30.8.2022

culturenow.gr Ισλαχανέ, μια θεατρική εγκατάσταση σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή

Μια ολιστική παρέμβαση-εγκατάσταση του Νίκου Διαμαντή μετατρέπει τον ιστορικό τόπο του Ισλαχανέ σε πολιτιστικό γεγονός, με αφορμή την τραυματική επέτειο του 1922.

Μια ολιστική παρέμβαση-εγκατάσταση του Νίκου Διαμαντή μετατρέπει τον ιστορικό τόπο του Ισλαχανέ σε πολιτιστικό γεγονός, με αφορμή την τραυματική επέτειο του 1922.

Το Θέατρο Σημείο, έχοντας σαν κεντρική φιλοσοφία την συμπερίληψη, την ανεκτικότητα, την πολυμορφία και το θέατρο ουσίας, με νοηματικό ιστό την μοναδική διαδρομή του Ισλαχανέ στην ιστορία του Ελληνικού κράτους, προτείνει μία διπλή προσέγγιση έχοντας σαν κέντρο πάντα το 1922. Μία διαλεκτική ανάμεσα στο λόγο, τον χώρο και τον χρόνο.

Τί μπορεί να ενώσει τους ανθρώπους σε μια κατανόηση του παρελθόντος προσανατολισμένη στη συμπερίληψη και όχι στον αποκλεισμό;

Το σκεπτικό της παράστασης: Θέατρο και Εικαστική Δημιουργία

Στον πυρήνα της πρότασης βρίσκονται 10 θεατρικά ταχυδράματα με θέμα το Ισλαχανέ, σε παραγγελία του Θεάτρου Σημείο, μέσα από το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» από πολύ σημαντικούς συγγραφείς και ερμηνευτές, ηθοποιούς, περφόρμερ, ανάπηρους χορευτές, χορευτές, λυρικούς τραγουδιστές, τα οποία διατρέχουν την ιστορία εφαπτόμενων θρησκειών, ανθρώπων, συνειδήσεων, οικογενειών, ορφανών, μουσουλμάνων, χριστιανών, σιδηρουργών, τεχνουργών, ανθρώπων του μόχθου κ.α.

Η παράσταση συνομιλεί με αντικείμενα, προφορικές μαρτυρίες, ήχους, με το σήμερα, με τα τραύματα, τον φόβο, την προκατάληψη, την ελπίδα και συμπλέκεται με την εικαστική εγκατάσταση- χειρονομία .

Με αφετηρία την ετυμολογία της λέξης Ισλαχανέ (islā που σήμαινε τακτοποίηση, αποκατάσταση και –hane που σήμαινε σπίτι/εστία – ένα «Σπίτι Αποκατάστασης» για ορφανά και άπορα παιδιά), τα 100 χρόνια από την μικρασιατική καταστροφή και τις πραγματικές αντιδράσεις που δημιούργησε η ανταλλαγή πληθυσμών, τους μύθους και τις αλήθειες , η παράσταση και η εικαστική έκθεση, θα φωτίσουν ως ένα ενιαίο ΤΟΠΟ, στο Ισλαχανέ, σύγχρονες ιστορικές διαδρομές.

Θα εστιάσουν προς τα συνεκτικά οδοιπορικά τριών γενεών – 100 χρόνων, τα οποία τέμνονται και είναι εν πολλοίς αποτελέσματα μιας κοινωνίας η οποία μέσα σε τρεις γενεές δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα τραύματά της και τις προκαταλήψεις της.

Με άξονα τα 100 χρόνια παραδειγματικής διαδρομής του Ισλαχανέ, η πρόταση του Θεάτρου Σημείο είναι μια πλατφόρμα θεάτρου και εικαστικής πρότασης, για το ’22 και ένας αναστοχασμός για τις ουλές της Ελλάδας.

Φιλόσοφοι, αρχιτέκτονες, χτίστες, σιδηρουργοί, ιστορικοί, κοινωνιολόγοι, άνθρωποι της περιοχής, μαθητές και αρμένιοι μουσικοί, συμμετέχουν μαζί με τους ηθοποιούς, ερμηνευτές και τους εικαστικούς δημιουργούς.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη - παρουσίαση στο ακόλουθο Link

https://www.culturenow.gr/islaxane-mia-theatriki-egkatastasi-se-skinothesia-nikoy-diamanti/